Catch & Release

In onze belevingsvijver zwemmen vier soorten vis: Steur, karper, gestreepte baars en meerval. Deze vissoorten zijn zeer sterk en geven een geweldige vangstbeleving. De steuren die bij ons zwemmen zijn de Siberische steuren oftewel de Acipenser  Baerii. Ze zijn bij ons in de vijver gemiddeld 100 cm tot wel 1,35 m en er zwemmen ongeveer 70 van deze kanjers rond bij ons. Verder zwemmen er een aantal diamant- en albinosteuren

Ook hebben we nog de karpers oftewel de “Cyprinus Carpio” deze zijn 2 tot 6 kg en kennen in het gevecht met de visser niet van opgeven, het zijn echte krachtpatsers. Op onze vijver wordt gevist volgens het catch and release principe, de vis die gevangen wordt moet na het onthaken en evt. een foto weer terug gezet worden in de vijver.
De vis moet altijd geschept worden en op de kant op een onthaakmat gelegd worden voor het onthaken. Let er ook op dat je met de foto door de hurken gaat of op de knieën zodat de vis niet valt als die gaat spartelen.

Maar de vraag is vaak “Hoe vang ik de vissen?”
Dat is per vissoort wel verschillend. Hieronder zullen we wat uitleg geven om de vissen te slim af te zijn en hopelijk leuke vangsten bij ons te hebben.

Steur
De steur heeft zijn bek aan de onderkant zitten. Dit betekent dat je het aas altijd op de bodem moet aanbieden. Een bijkomend voordeel voor ons is dat de steur MOET zwemmen om zuurstof te krijgen dus zwemmen ze rondjes in de vijver en hierbij komen ze altijd je aas tegen. Het makkelijkste is om net als onze huurhengels te vissen met een loodje van ongeveer 20 a 30 gram op de bodem met een korte onderlijn met een “hair” dit is een draadje onder de haak waar je je aas op kan rijgen. Wat kun je nou gebruiken als aas? Bij onze balie zijn bakjes met kaas, zure haring en spekreepjes te verkrijgen. Ook gerookte zalm of garnalen zijn goed als aas, maar dit hebben wij niet te koop.

Karper
De karper is een vrij slimme vis, vooral als hij al vaker gevangen is. De Karper kan je op verschillende manieren verlijden. Je kunt bijvoorbeeld net als op de steur met een loodje en/of methodkorf en een korte onderlijn met een hair vissen. Dit wordt ook wel method feeder of pellet bomb genoemd. Bij ons zijn wel pellets te verkrijgen die je mag gebruiken om een voerplek te maken. Voor de karper moet je ander aas moeten gebruiken dan voor de steur. Pellets, mais, wormen en maden zijn zeer geliefd bij onze vriend de karper. Maar je kunt ook met een dobber vissen op de penhengel lekker oldskool. Of een speciale vaste hengel met elastiek in de toppen, dit is wel een 1 op 1 strijd met de vis omdat je geen molen hebt met slip. En zomers kun je ook met de pellet wagler vissen in de bovenste water lagen. In tegenstelling tot de steur aast de karper op alle waterdieptes van de bodem tot aan het oppervlakte. 

Baars vang je met een stukje aasvis en meerval is niet zo moeilijk, als het maar sterk ruikt, of met wormen.

We hopen jou snel te zien bij ons op de vijvers. En heb je nog vragen stel gerust ze gerust aan iemand van ons personeel. Wij staan altijd klaar om jou te helpen waar we kunnen.

Hoe vis je op steur?

Steurvissen:

Bij het steurvissen wordt gewerkt volgens het “catch and release” principe, waarbij de gevangen vissen, na onthaken op de verplichte onthakingsmat en eventueel fotograferen, weer worden teruggezet in de vijver. We hebben op dit moment 1 soort steur, de Siberische steur, ook wel bekend als de Baeri. Deze vissen zijn donkerbruin of grijszwart tot grijs. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun lange en puntige neus. Over de rug staat een rij stekelachtige beenplaten, evenals langs de zijkanten.

Je kunt verschillende soorten aas gebruiken, denk aan: kaas, gerookte zalm, zure haring of spekjes. Er wordt gebruik gemaakt van een haak zonder weerhaak. De huurhengels die wij gebruiken hebben een hair onder de haak, waar je met een naald aas op kunt zetten. Het vissen op de bodem, zonder dobber of met zeer korte onderlijn verdient de voorkeur, anders zwemmen de vissen zich vast in het draad of worden ze gehaakt in andere delen van hun lijf. De gevangen steur wordt met een groot schepnet aan de kant getrokken. Houdt het schepnet zo laag mogelijk. Onthaak de vis zo vlot als het kan, zodat ze zo kort mogelijk op hun zij hoeven te liggen. Mocht je een foto willen maken: op de knieën, boven de onthaakmat.

Steuren dienen na vangst altijd met een vloeiende beweging met hun bek vooruit te worden teruggezet in de vijver. Steuren dienen altijd te blijven bewegen om water door hun kieuwen te laten stromen. Ze kunnen zelf geen water door hun kieuwen pompen, waardoor deze vloeiende beweging van groot belang is.