06 25 23 40 97 | Hoofdweg 191, 9681 AE Midwolda info@dekolkmidwolda.nl

Catch & Release

In onze belevingsvijver zwemmen drie soorten vis: Steur, karper en meerval. Deze vissoorten zijn sterk en geven een geweldige vangstbeleving. De steuren die bij ons zwemmen zijn de Siberische steuren oftewel de Acipenser Baerii. Ze zijn bij ons in de vijver gemiddeld 100 cm tot wel 1,35 m en er zwemmen ongeveer 70 van deze kanjers rond bij ons. Verder zwemmen er een aantal diamant- en albinosteuren

Ook hebben we nog de karpers oftewel de “Cyprinus Carpio” deze zijn 2 tot 6 kg en kennen in het gevecht met de visser niet van opgeven, het zijn echte krachtpatsers. Op onze vijver wordt gevist volgens het catch and release principe, de vis die gevangen wordt moet na het onthaken en evt. een foto weer terug gezet worden in de vijver.
De vis moet altijd geschept worden en op de kant op een onthaakmat gelegd worden voor het onthaken. Let er ook op dat je met de foto door de hurken gaat of op de knieën zodat de vis niet valt als die gaat spartelen.

Maar de vraag is vaak “Hoe vang ik de vissen?”
Dat is per vissoort wel verschillend. Hieronder zullen we wat uitleg geven om de vissen te slim af te zijn en hopelijk leuke vangsten bij ons te hebben.

Steur

De steur heeft zijn bek aan de onderkant zitten. Dit betekent dat je het aas altijd op de bodem moet aanbieden. Een bijkomend voordeel voor ons is dat de steur MOET zwemmen om zuurstof te krijgen dus zwemmen ze rondjes in de vijver en hierbij komen ze altijd je aas tegen. Het makkelijkste is om net als onze huurhengels te vissen met een loodje van ongeveer 20 a 30 gram op de bodem met een korte onderlijn met een “hair” dit is een draadje onder de haak waar je je aas op kan rijgen. Wat kun je nou gebruiken als aas? Bij onze balie zijn bakjes met kaas, zure haring en spekreepjes te verkrijgen. Ook gerookte zalm of garnalen zijn goed als aas, maar dit hebben wij niet te koop.

Karper

De karper is een vrij slimme vis, vooral als hij al vaker gevangen is. De karper kan je op verschillende manieren verleiden. Je kunt bijvoorbeeld net als op de steur met een loodje en/of methodkorf en een korte onderlijn met een hair vissen. Dit wordt ook wel method feeder of pellet bomb genoemd. Bij ons zijn wel pellets te verkrijgen die je mag gebruiken om een voerplek te maken. Voor de karper moet je ander aas moeten gebruiken dan voor de steur. Pellets, mais, wormen en maden zijn zeer geliefd bij onze vriend de karper. Maar je kunt ook met een dobber vissen op de penhengel lekker oldskool. Of een speciale vaste hengel met elastiek in de toppen, dit is wel een 1 op 1 strijd met de vis omdat je geen molen hebt met slip. En zomers kun je ook met de pellet wagler vissen in de bovenste water lagen. In tegenstelling tot de steur aast de karper op alle waterdieptes van de bodem tot aan het oppervlakte.

We hopen jou snel te zien bij ons op de vijvers. En heb je nog vragen stel gerust ze gerust aan iemand van ons personeel. Wij staan altijd klaar om jou te helpen waar we kunnen.

Spelregels CATCH & RELEASE

Op deze vijver geldt catch en release

 • Per persoon mag met één hengel (of een tweede voor €5) en een origineel weerhaakloze haak worden gevist.
 • Het gebruik van een onthaakmak is verplicht, deze krijgt u van ons mee als u dit zelf niet heeft.
 • Om te lokken zijn alleen vispellets die bij ons te koop zijn toegestaan. Voor karper mag je je eigen voer meenemen.
 • Leefnet of bewaarzak zijn niet toegestaan.
 • Elektronische beetverklikker (mits volume tot laag instelbaar) is toegestaan
 • Ga bij het maken van een eventuele foto door de knieën om vallen van de vis te voorkomen. Ondersteun de vis altijd met twee handen (bij de voorvinnen en de staart)
 • Vissen dienen zo snel mogelijk na vangst weer voorzichtig worden teruggezet.
 • Scheppen van niet gevangen vis is niet toegestaan.
 • Kinderen van 10 jaar en jonger, kunnen alleen vissen onder toezicht van een volwassene.
 • U houdt van een schone en nette visplek, degene na u ook, laat a.u.b. de plek schoon achter.
 • Afval dient u in de desbetreffende afvalbakken te deponeren.
 • Het nuttigen van meegenomen eten en drinken langs onze vijvers is toegestaan, maar niet op het terras en in het eetcafé.

 

 

CATCH & RELEASE TARIEVEN

Volwassenen (13 jaar en ouder): €4 euro per uur
Kinderen t/m 12 jaar*: €3,- per uur

Aas: vanaf €2,- per bakje